Ballonnen aan zee – part 1

Neem 8 Duitse en Nederlandse bevriende ballonartiesten, een villa aan zee, duizenden ballonnen en een paar goede ideeën. Wat krijg je dan? Dé perfecte vakantieweek waarin ik harder gelachen heb dan de afgelopen maanden bij elkaar en heel veel mooie ballonkostuums en andere toffe balloncreaties.

Hoe het allemaal begon

Al jaren ga ik naar conventies waar ballonartiesten van over de hele wereld elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Het is altijd fantastisch om met collega’s in een ballonnenbubbel te zitten, te leren en vooral veel nieuwe vrienden te maken. Zo ontstond in tijdens de Twist & Shout Balloon Convention in Louisville Kentucky het project: ‘Haus am Meer’. Op vakantie naar zee met ballonnenvrienden om daar samen toffe ballonprojecten te creëren én een vakantie te vieren.

Enkele weken na thuiskomst uit Louisville ging de wereld op slot door het coronavirus en belande ons project in de diepvries om begin dit jaar ontdooid te worden. Er werd een week in alle drukke agenda’s gevonden waarin iedereen nog vrij was en een ‘Haus am Meer’ geboekt.

In de weken voor vertrek werden er allerlei ideeën geopperd op. Dat toffe vogelkostuum van Heidi wilde iedereen wel een keer maken en een motor van ballonnen, dat is zo’n bucketlist-dingetje van mij. Of een ballonnenjurk – Jacqueline maakt er voor ieder optreden eentje – die wilden de dames ook wel zo mooi en snel leren maken. En een luchtbed gemaakt van ballonnen, zou dat zeewaardig zijn?

Eindelijk was het zo ver!

Maandagochtend 4 september: dingdong… help! Irmgard is er al! Ik was door de drukte met boekingen in het weekend nog volop aan het inpakken. Ach ja, de benodigde ballonnen waren zorgvuldig uitgezocht, de ballonpomp stond klaar en de rest, dat was bijzaak. Mijn Maastrichtse ballonnenvriendin en ik hadden met een tocht van 3 uur over Nederlandse en Belgische wegen genoeg tijd om bij te kletsen. Cadzand-Bad, dat bleek toch wat langer rijden dan we gedacht hadden.

Heidi en Jürgen uit Beieren waren na een paar dagen Brugge al als welkomstcomité aanwezig. Later die middag arriveerden ook de Nederlandse Monique en Jacqueline en de Duitse vriendinnen Tine en Rita. Ons ‘Haus am Meer’ team was compleet en het was heerlijk om elkaar weer te zien. Met het ‘Haus’ zat het ook wel goed: Het was een prachtige villa met sauna (heel fijn als het de hele week 30 graden wordt) een grote tuin, gelegen aan het water én met een eigen roeiboot.

Na een avond bijkletsen, een strandwandeling en uitgebreid ontbijt in de ochtend was het dan toch tijd om aan de slag te gaan met waar we voor gekomen waren: BALLONNEN! Maar wat gaan we doen? Al gauw waren we het er over eens dat de paradijsvolgel paradekostuums van Heidi het project van de dag gingen worden. Iedereen was langs de bouwmarkt gegaan voor elektrabuizen, koppelslangen en verbindingsstukken voor de besturing en had Quicklink ballonnen in de mooiste kleuren verzameld. Klaar om aan de slag te gaan! Buiten was het inmiddels meer dan 30 graden en scheen de zon volop. Jacqueline en ik vonden een plekje onder de buitenoverkapping om te gaan knopen, want tsja een huis voor 8 personen is ruim, maar toch niet gemaakt op het bouwen 7 mega grote ballonkostuums.

In optocht naar het strand

Na uren knopen en een snelle avondmaaltijd tussendoor was het tijd om op pad te gaan, op naar het strand! Jürgen had zich intussen opgeofferd als fotograaf, assistent en pakezel. HULDE aan hem voor alle hulp en mooie foto’s! De 6 gigantische vogels en 1 aap hadden nog geen stap buiten het eigen straatje gezet of de overburen stonden al nieuwsgierig buiten om te informeren wat we gingen doen, waarom dit deden en wie we waren. Die vragen hebben we de hele week door heel vaak mogen beantwoorden. Gek hè?

Op onze wandeltocht richting strand werd ons al snel duidelijk dat we heel wat bekijks hadden met onze parade van ballonkostuums. Het was geweldig om er in rond te lopen en eerlijk is eerlijk, een keer niet helemaal met je gezicht in het pak zitten zoals bij mijn eerdere kostuums was best fijn. Zeker bij de tropische temperaturen waar we mee te maken hadden. De verwonderde blikken van kleine kinderen en lachende automobilisten bij het zien van de overstekende colonne paradijsvogels, daar doe je het voor. O ja, en die mevrouw die zich een hoedje schrok toen ze opkeek van haar telefoonscherm terwijl er al een minuut een giga flamingo voor haar neus stond, hihi…

Tijd om de zee te trotseren

De weg er naar toe was leuk, maar aangekomen op het strand was het pas echt feest. Gauw de schoenen uit en met de blote voeten in het zand. Al snel liepen de eerste paradijsvogels al de branding in en even later zwommen we met onze ballonkostuums in de Noordzee. Tien punten voor zeewaardigheid! Na het zwemmen was het tijd voor de Olympische kampioenschappen vogelrennen. Onder aanmoediging van het inmiddels in ruime getalen toegestroomde publiek renden we zo galant mogelijk over het strand. Na een fotoshoot van onze huisfotograaf bij zonsondergang was het tijd voor een drankje. Op naar het terras aan de boulevard! Daar werden de ballonkostuums uitgeleend aan een oma en kleindochter die ons al vanaf het strand als trouwe fans volgden. En trouw waren ze, want ook de volgende twee dagen wachtten ze ons op om onze creaties te aanschouwen.

Lees snel verder, ga naar deel 2 of deel 3 van ons ballonnenavontuur.

Extra links

Lees hier het bericht de fotojournalist van Cadzand Online die ons spotte.

Check het filmpje van de Olympische 100 meter vogelrennen op Dumpert.

Bekijk hier nog een filmpje van de vogels op het strand.

Het making of  filmpje van de paradijsvogel ballonkostuums.

Terug naar het overzicht
Open chat
1
🎈Heb je een vraag?
Hey hallo 👋 Wil je weten of ik beschikbaar ben of heb je een andere vraag? Stuur me een berichtje via WhatsApp voor het snelste antwoord.